Pulsar v Krabí mlhovině

4.9.2003
Pulsar v Krabí mlhovině v souhvězdí Býka (nahoře).Obrázek vznikl kombinací snímků Hubbleova teleskopu ve viditelné části spektra (červená) a rentgenových snímků (modrá) družice Chandra.  Celou Krabí mlhovinu o průměru 10 světelných let vidíme v nepravých barvách v dolní části obrázku  složeném ze snímků Hubbleova teleskopu a Evropské jižné observatoře (foto NASA, ESA).

Zajímavý obrázek pulsaru uvnitř Krabí mlhoviny zhotovili experti NASA kombinací snímků Hubblova teleskopu ve viditelné části spektra (červená) a rentgenových snímků (modrá) družice Chandra. Sám pulsar rotuje 30 x za sekundu. Exploze supernovy, ze které vznikl, je svědecky doložena v roce 1054.

Na obrázku nahoře vidíme pulsar v Krabí mlhovině v souhvězdí Býka. Otočí se 30 x sekundu. Obrázek vznikl kombinací snímků Hubbleova teleskopu ve viditelné části spektra (červená) a rentgenových snímků (modrá) družice Chandra. Jde o pozůstatek po výbuchu supernovy pozorovaném roku 1054 (foto NASA). Celou Krabí mlhovinu o průměru 10 světelných let vidíme v nepravých barvách v dolní části obrázku složeném ze snímků Hubbleova teleskopu a Evropské jižné observatoře (foto NASA, ESA).

 
Odeslat komentář k článku " Pulsar v Krabí mlhovině "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Pulsar v Krabí mlhovině " e-mailem

Diskuse/Aktualizace